Witajcie ponownie. Wiem, że dopiero co był nowy wpis, ale nie mogłam się powstrzymać przed kolejnym i to w nawiązaniu do nadchodzących świąt. Tym razem chciałabym się podzielić sprawdzonym przepisem na świąteczne pierniki. Przepis jest bardzo prosty i dość szybki do zrealizowania.
U mnie w domu kiedyś kupowało się gotowe. Dzięki mojej inwencji od zeszłego roku robi się własne i był to doskonały wybór, bo są zdecydowanie lepsze niż te gotowe. Poza tym nie ma to jak dom pełny świątecznych zapachów z własnych wypieków.
SKŁADNIKI
Przejdźmy zatem do przygotowania wszystkich niezbędnych składników.
2 szklanki mąki pszennej
10 g suchych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
CIASTO
Drugim oczywistym krokiem będzie sporządzenie ciasta.
1. Mąkę z cukrem pudrem, sodą,cynamonem i przyprawą przesiewamy do miski.
2. Dodajemy suche drożdże i jajko.
3. W miarę szybko rozpuszczamy miód z masłem.
4. Dodajemy do mąki.
5. Następnie podgrzewamy mleko, aby było ciepłe i dodajemy do reszty.
6. Urabiamy ciasto na jednolitą masę.
W następnej kolejności rozwałkowujemy ciasto na powiedzmy grubość ok. 5 mm. i wycinamy foremkami pierniczki. W zależności od blachy, wyjdzie ich około 3 partie.
Na koniec wstawiamy do piernika podgrzanego do 190stopni na jakieś 8-10 minut.
DEKOROWANIE PIERNIKÓW
Kiedy przestygną albo na drugi dzień możemy zabrać się do dekoracji, czyli dobrej zabawy. Jak macie młodych milusińskich w rodzinie do włączcie je do zabawy. Na pewno się ucieszą. Dekorować możecie według uznania albo gotowymi polewami i posypkami albo własnej roboty.
W każdym razie na pewno pierniczki wyjdą przepyszne, nie mogą się nie udać.
Powiedzcie, kupujecie gotowe wypieki czy pieczecie sami?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz